U20 VM i ishockey spilles i Canada 26. dec–6. jan. Blandt deltagerne er lille Danmark. Læs optakten der gennemgår alle hold og bedømmer chancerne...

Traditionen tro kan nytåret fejres i selskab med de største talenter i ishockeyen, når U20 VM afvikles i Canada. En turnering som i alle andre lande nærmest betragtes som ligegyldig, men som i Canada live transmitteres og trækker fulde huse med 20.000 tilskuere pr. kamp.

For første gang i mange år deltager Danmark også – men lad os være realistiske og konstatere at det nok kun igen bliver til et enkelt visit.

Canadierne er sultne efter at vise hjemmepublikummet at de igen vil sætte sig på juniortronen i ishockey. Efter at have vundet 5 år i streg, har de de sidste 2 år måttet se sig slået i finalen, først af ærkerivalerne fra USA og sidste år af Rusland, som lavede at mirakuløst comeback i 3. periode, hvor de scorede 5 mål og hentede en 5-3 sejr.

Der hviler uden tvivl et kæmpe pres på disse unge canadiske spillere – men de har også talentet til at leve op til det.

Der er masser at glæde sig til: god ishockey, masser af fight, intensitet og talent, i et tempo, som får flere af de europæiske ligaer til at ligne en pensionisttur, og så er der den klassiske kamp nytårsnat, som man kan nyde i ro og mag. I år er det kampen om (sandsynligvis) førstepladsen i gruppe 1 mellem Sverige og Rusland. Et vaskeægte brag!

Derudover så skal man naturligvis ikke glemme, at der for os spillere kan være gode odds at hente. Det er junior hockey og alt kan ske. Undervejs skal der nok komme diverse overraskelser.

Eksperttips

Michael Tatar vil løbende udlægge kamptips - og har allerede et vinderspil ude:

http://www.betxpert.com/ekspert/michael-tatar

Odds

Der er ikke så mange odds ude på turneringen endnu.

Bedste vinder-odds er pt.:

Canada 2,10 Bet365*, Unibet*

USA 4,00 Bet365*

Rusland 4,00 Bet365*

Sverige 6,00 Bet365*

Finland 13,00 Bet365*

Tjekkiet 60,00 Unibet*

Schweiz 101,00 Bet365*

Slovakiet 101,00 Bet365*

Danmark 501,00 Bet365*

Letland 501,00 Bet365*

Chancevurdering

Canada 50%

USA 20%

Sverige 15%

Rusland 8%

Finland 6%

Schweiz 1%

Danmark, Tjekkiet, Slovakiet, Letland: mellem 0 og 1%

Gennemgang af holdene

GRUPPE 1


 

RUSLAND

Sidste års overraskende vindere fra Rusland (hvor de af ren guldvodka-beruselse blev smidt af flyet på vej hjem fra USA) møder igen i år med et offensivt slagkraftigt hold, og sammen med Sverige, må de formodes at skulle slås om 1. pladsen i puljen.

De har kun 5 spillere med i truppen fra sidste års succesrige sejr og det bliver spændende at se, hvad dette hold kan præstere i år. Yevgeni Kuznetsov, som var en af de bærende kræfter sidste år og som blev kåret som turneringens bedste spiller er med igen. Holdet ser stærkt ud rent offensivt med spillere primært fra den russiske Minor Hockey League, men også med spillere som optræder i Nordamerika.

målmandsposten er der 3 lige stærke navne i form af Sergei Kostenko, Andrei Makarov og Andrei Vasilevski. Alle målmænd som ligger stabilt over de 90%, i deres ligaer, men det er sandsynligvis Makarov, som til dagligt optræder for Saskatoon Blades i WHL og som holder 91,8%, man vil sætte sin lid til.

backpladserne er Andrei Pedan (drafted af Islanders) og Artyom Sergeyev eneste gengangere fra guldholdet. Udover disse 2 er der masser af målfarlige herrer i backkæden. Viktor Antipin (14 point i 23 kampe), Idar Isangulov (16 point i 23 kampe), Nikita Nesterov (15 point i 23 kampe og drafted af Tampa Bay) og Igor Ozhiganov (20 point i 29 kampe) er alle spillere, som på typisk russisk manér, vil kunne bidrage i det offensive spil, mens de halter i den defensive del af spillet.

Angrebsmæssigt ser holdet uhyre stærkt ud. Her er der flere navne som springer i øjnene. Først og fremmest er der den farlige duo fra sidste års U18 VM, Mikhail Grigorenko og Alexander Khoklachev, som tilsammen lavede 39 point i de 7 kampe russerne nåede, før end de tabte 4-3 i semifinalen til Sverige. Der er også Kuznetsov fra U20-guldholdet sidste år med 11 point i de 7 kampe, samt 6 andre spillere som allerede er drafted. Der udover så skal man ikke glemme Nail Yakupov og Nikita Gusev, som allerede har spillet 26 KHL-kampe.

Alt i alt har russerne et hold med masser af offensiv power og talent, hvor af flere af spillerne allerede er NHL-drafted, og masser af spillere med KHL-erfaring.

Rusland er som altid en bejler til medaljer, men jeg tvivler på de at kan gentage successen fra sidste år.

I første pre-competition game vandt russerne 6-3 mod USA.

Mit bud er at de når en semifinale.


 

SVERIGE

Sverige stiller som altid med et slagkraftigt mandskab. 10 gengangere fra sidste år er der blevet plads til. De starter typisk godt ud, men går så gerne i stå, når de skal spille de vigtige kampe. Sidste år i semifinalen, førte de 3-2 indtil halvandet minut, før tid, hvor russerne udlignede for derefter at tage sejren i straffeslag.

målmandsposten er man som altid dækket ekstra godt ind. 3 klassemålmænd, som alle er NHL-drafted. Alle holder omkring de 91% i Elitserien, men førstemålmanden forventes at blive Johan Gustafsson som er drafted af Minesota Wild.

Backmæssigt møder svenskerne op med et hold, hvor alle spillere er drafted og alle til dagligt får fast spilletid i Elitserien. Det ser bundsolidt ud, og især Jonas Brodin og Patrick Nemeth bliver interessante at følge.

Angrebsmæssigt ser svenskerne ikke helt så solide ud som i forsvaret, men der er fortsat masser af talent i truppen. De mest interessante navne i truppen er Filip Forsberg, Richard Rakell, Viktor Rask og Mika Zibanejad. Forsberg og Rask var begge dele af det svenske U18 hold, som sidste år, vandt sølv, efter at have smidt en 3-1 føring i finalen.

Alt i alt: Der er masser af offensivt talent, men ikke så stor bredde. Sverige vil dog nok som altid være at finde blandt de 4 sidste, og det ville ikke overraske mig, om de endte med en finaleplads i år, Men guld tvivler jeg på at de får.


 

SCHWEIZ

Schweiz har været en af de store overraskelser ved de sidste 2 U20 VM. Forrige år blev man nummer 4 og sidste år nummer 5. Man mangler dog i år de helt store stjerner fra de årgange, nemlig Luca Piestoni og Nino Niederreiter (blev ikke frigivet af Islanders). Holdet er dog fortsat stærkt, og selvom schweizerne næppe vinder, så har jeg dem som en dark horse til en semifinaleplads.

Mange af spillerne er de samme som er blevet nummer 5 og 7 ved de sidste 2 års U18 VM, hvor man undervejs har slået bla. Canada (Canada spiller dog altid med c-hold ved U18 pga. play-off) og Tjekkiet og spillet lige op med alle hold.

Målmandsmæssigt er man fint dækket ind med Luca Boltshauser, som optræder i den svenske juniorliga med et snit på 91% - et snit han også har holdt ved de 2 U18 VM han har spillet. Derudover har man Tim Wolf, som er favorit til at starte kampene.

Defensivt optræder 4 af spillerne allerede fast i NLA, mens de resterende optræder med stor succes i bla. den svenske juniorliga. De bærende defensive kræfter vil nok være Dave Sutter, Dario Trutmann og Elliot Antonietti.

Selv om man offensivt ikke har samme enkelte profiler i år som tidligere, så har man fortsat 2 draftede spillere og spillere som laver masser af mål i Nordamerika. Profilerne forventes at blive Sven Andrighetto, Sven Bärtschi og Lino Martschini. Resten af spillerne optræder til dagligt med fast spilletid i NLA, som får højere og højere niveau for hvert år.

Alt i alt: Schweiz vinder næppe U20 VM, men jeg har dem som favorit til at tage tredjepladsen i gruppen foran Slovakiet.


 

SLOVAKIET

Slovakkerne stiller med et meget svingende hold i år, hvor der ganske vist er talent, men lille bredde. Væk er Richard Panik, som de sidste 3 år har været slovakkernes bedste kort rent offensivt. Slovakkerne har 8 gengangere fra sidste år, som endte med en 8. plads for slovakkerne.

Generelt er det her en slovakisk årgang, som har haft det svært. Ved U18 sidste år rykkede man ned på en sidsteplads, med nederlag til bla. Norge, og året før endte man på en 8. plads.

målmandsposten skal slovakkerne sætte deres lid til Dominik Riecicky, som er meget ustabil i sine præstationer, og det er her jeg ser slovakkernes største problem.

backpladserne er Adam Janosik og Martin Marincin de 2 backer der skal lægges mærke til. Janosik er manden som sætter power play op, mens Marincin er meget stabil i sine præstationer. Begge spillere er også drafted og optræder til dagligt i Nordamerika, sammen med Peter Ceresnak og Peter Trska.

Defensivt ser det egentlig ok ud, men kombineret med den tvivlsomme målmandspost, kommer slovakkerne nok i problemer i alle kampe.

Angrebsmæssigt har man ligeledes et par profiler, men en alt for ringe bredde. De navne, som må formodes at gøre en god figur er først og fremmest Lukas Cingel som til dagligt optræder i QMJHL, Marko Dano (formodet topdraft til næste år), som spiller fast for Dukla Trencin i den slovakiske extraliga, og Marek Tvrdon som er drafted af Detroit og som i WHL, er noteret for 37 point i 33 kampe.

Udover disse herrer ser det ualmindeligt tyndt ud og jeg har svært ved at se hvor slovakkernes mål skal komme fra. De skal nok forsøge at satse på en benhård defensiv, suppleret med høj effektivitet i power play.

Alt i alt, må jeg desværre sige at jeg ser slovakkerne have problemer med samtlige nationer ved den her turnering. De vil næppe komme sovende til nogen point - også selv om de virker en smule stærkere end letterne. Det ligner nedykningsspil.


 

LETLAND

Som oprykkere virker letterne til at være puljens svageste hold. Man skal bestemt ikke kimse af spillernes individuelle kvaliteter. Men kigger man på bredden, er der alt for mange spillere som optræder i sekundaligaer, som den svenske og finske 3. division. Lige som at mange af spillerne er "mindreårige" 17-årige. Der er dog også virkelige kvalitetsspillere i blandt og det skal blive spændende at følge dette miks.

målmandsposten forventes det at være Kristers Gudlevskis, som skal bære ansvaret. Han holdt 94,12% ved VM sidste år, hvor letterne rykkede op, og står til dagligt i MHL med 91,3% i snit.

Forsvarsmæssigt ser letterne en smule tynde ud. Vladislavs Dudins, Krister Freibergs, Kriss Lipsbergs, Arturs Salija og Paulis Zvirbulis optræder alle i MHL, og alle undtagen een spiller til dagligt sammen i HK Riga, hvilket naturligvis giver dem nogle samspilsfordele. De kender hinandens spilmønstre og det er helt sikkert sammenholdet, de skal satse på.

Offensivt har letterne nogle spillere med stor succes i Nordamerika. Teodors Blugers (33 point i 20 kampe), Zemgus Girgensons (26 point i 22 kampe) og Kristians Pelss (34 point i 25 kampe) er de 3 spillere som vil kunne afgøre kampene til letternes fordel, og det bliver spændende at se, hvordan de falder ind i samspillet med resten af holdet. Udover de 3 nævnte har man 7 spillere fra HK Riga og nogle fra den svenske juniorliga. Girgensons er den som letterne forventer mest af, og han forventes at blive 1st round pick i næste års draft.

Ved U18 for 2 år siden spillede letterne tætte kampe mod både Tjekkiet og Slovakiet - kampe som de kun tabte med et mål.

Alt i alt: Letterne undgår næppe nedrykningsspil, men de bør have en pæn chance for at slå Slovakiet. Vinderen af den kamp vil sandsynligvis tage point med over i nedrykningsspillet.


 

GRUPPE 2


 

FINLAND

Finnerne stiller med nok det stærkeste hold, de nogensinde har mønstret til et U20 vm. De har masser af offensiv styrke og den helt store profil er Mikael Granlund, som vi alle husker fra A-VM sidste år. Granlund har også sin bror Markus med på holdet og ud over de 2 er der masser af pondus i offensiven med spillere som Pulkkinen og Donskoi.

målmandsposten har man Sami Aittokallio, som til dagligt spiller fast for Ilver Tampere i SM-ligaen. Han er drafted af Colorado. Til trods for at Tampere er bundhold i ligaen, holder han et flot snit på ca. 91%. Han har kvaliteten til at spille på højeste niveau og jeg forventer at han vil spille en fremragende turnering. Derudover har man Christopher Gibson, som til dagligt optræder i QMJHL, hvor han holder 89,1%. Det tyder på at Gibson bliver 1. målmand hos finnerne - han er drafted af L.A. Kings - men det er fortsat usikkert, hvem der bliver 1. målmand.

backpladserne har finnerne valgt at tage meget talentfulde unge spillere med. Der er enkelte ældre spillere som Jani Hakenpää og Olli Määttä, som begge gør det fremragende på deres hold. Määtä bliver en vigtig brik i det finske powerplay.

Svagheden på backpladserne er at man efter min opfattelse har meget unge spillere med. Ganske vist optræder de to 17-årige Ville Pokka og Rasmus Ristolainen fast i SM-ligaen for deres klubber, men jeg synes det er et stort spørgsmålstegn, når man tænker på, de modstandere de skal op imod. Rent fysisk er de ikke udviklet endnu, og forsvaret er efter min opfattelse det store spørgsmålstegn hos finnerne.

Offensivt har man en hel perlerækker af talenter og det er, som tidligere nævnt, nok den bedste offensiv Finland har stillet med til et U20 vm. Mikael Granlund så vi alle dominere sidste A-VM, i især power play, og med hans bror Markus Granlund (16 point i 26 kampe), Joonas Donskoi (10 point i 28 kampe), Teemu Pulkkinen (22 point i 32 kampe) og Mikka Salomäki (17 point i 27 kampe), så har man spillere som allerede er faste bestanddele af SM-ligaen og som har vist at de kan præstere. Der er mange spændende spillere på holdet og flere af dem er allerede drafted og forventes også en stor NHL karriere.

Finnerne tabte den første opvarmningskamp til turneringen med 3-1 til Canada.

Alt i alt: Finland kan – især pga en fremragende offensiv - give alle hold problemer og er absolut en darkhorse til en finale, men jeg tvivler på at de har bredden og den fysiske styrke i defensiven til at kunne gå hele vejen.


 

TJEKKIET

Tjekkerne stiller som altid op med et rimeligt hold, og de er typisk gode for en overraskelse. Det er dog lang tid siden, at de for alvor har vist niveauet ved en U20-turnering og selvom de naturligvis på dagen kan slå alle, så får de efter min mening svært ved at undgå nedrykningsspillet. Den finske årgang er simpelthen for stærk i år.

målmandsposten kommer tjekkerne til at sætte sin lid til den Detroit-draftede Petr Mazek, som i OHL i år har holdt 90,9%. Han er en god stabil målmand, som holder højt niveau.

backsiden er der et par spændende navne på listen, i form af Marek Hrbas (Kamloops Blazers), Bohumil Jank(LEV Poprad), David Musli (Vancouver Giants) og Vojtech Mozik, som er fast inventar hos Mlada Boleslav i den tjekkiske extraliga. Bredden er dog ikke stor, og resten af backerne spiller til dagligt i den tjekkiske 2. liga. Tjekkerne har tradition for at stå godt defensivt, men holdet i år er ikke prangende i bagkæden.

Offensivt har man lidt flere strenge at spille på, selvom man for nyligt har måttet si Martin Frk fra. Flere af angriberne får fast spilletid i den hjemlige O2 liga. De bærende kræfter forventes at blive Jakub Culek, Tomas Filippi, Jiri Sekac, Petr Straka og Petr Holik.

Alt i alt: Bredden er ikke stor på holdet, og det bliver et tjekkisk hold, som nok skal præstere til sit yderste for at undgå et nederlag til finnerne og dermed undgå det forventede nedrykningsspil.


 

CANADA

10 U20 VM-finaler i træk, de 5 af dem endt med guld. Mere end 400.000 ishockey spillere at vælge imellem, mens man i Sverige eksempelvis har 40.000. Der er så meget talent og bredde i Canada, at de af naturlige årsager har sat sig massivt på tronen i junior ishockey.

Samtidig er det lykkedes den canadiske tv-kanal TSN at få gjort junior-VM til en del af den canadiske jule- og nytårstradition, hvilket gør at dækningen af turneringen og de canadiske kampe er et fodbold-VM værdigt.

Igen i år må man konstatere at Canada er den absolut største favorit til at vinde guldet og efter at have tabt finalen de sidste 2 år, så skal guldet hjem igen foran hjemmepublikummet. "Hockey is Canadas game".

Holdets største svaghed ligner igen i år målmandsposten. Mark Visentin er en af 4 gengangere fra sidste år, hvor han holdt 92,31% i de 7 kampe, men hvor han også var en del af det kollaps, det canadiske hold oplevede sidste år i finalen i 3. periode, hvor man smed en sikker 3-0 føring, imod Rusland. I OHL holder han til dagligt 89,9%, mens hans medmålmand Scott Wedgewood ligger på nogenlunde samme niveau med 90,4%. Det er ikke prangende stats, og det er igen i år Canadas store akilleshæl.

Den ene dårlige periode, mod russerne i finalen, hvor Canada lukkede 5 mål ind, må sidde i baghovedet hos spillerne.

Man må så sige at Canada til gengæld virker til at have den klart bedste backlinje i år, med ene 1st round picks. Nathan Beaulieu, Brandon Gormley og Dougie Hamilton, kan alle gøre sig gældende i powerplay og er fremragende pasningsspillere, som selv kan afslutte. Udover de 3 herrer har man Scott Harrington, Ryan Murray, Jamie Oleksiak og Mark Psyk med i truppen.

Rent offensivt virker Canada ikke til at have helt samme styrke som de 2 sidste år, men det skulle være et bevidst valg, idet man ønsker lidt mere tyngde defensivt i år. Der er dog fortsat fremragende spillere på det her hold. Ryan Strome som er drafted af Islanders, har lavet 106 point i 65 kampe i OHL, Brendan Gallagher som er et Canadians draft, har lavet 46 point i 28 kampe i WHL, Devante Smith-Pelly, som allerede optræder i NHL for Ducks, har lavet 10 point i 26 kampe.

Alt i alt: Holdet består stort set udelukkende af profiler, og der er ingen tvivl om at canadierne på papiret er det stærkeste hold. De er dog i en pulje med stærke hold som USA, Finland og Tjekkiet og de skal derfor præstere i hver kamp, såfremt de skal sikre sig den direkte adgang til semifinalerne.

Jeg vil dog blive overrasket, hvis ikke det her canadiske hold spiller sig i finalen, for 11. år i streg. De har kvaliteten og bredden til det, samtidig med at de har massiv støtte fra hjemmepublikummet.


 

USA

Forrige års vindere måtte i semifinalen sidste år se sig stoppet af Canada med 4-1. Det er naturligvis utilfredsstillende for de meget ambitiøse amerikanere og de vil uden tvivl igen prøve at gå hele vejen.

De har en del spillere i truppen, som har været med til at vinde U18 VM de sidste 2 år. Der er 7 gengangere fra sidste år

Målmandsmæssigt er det fortsat usikkert, hvem der skal stå. Jack Campbell, som er min personlige favorit, idet han ved U18 og U20 VM har holdt 96% og 94% i snit, er ikke sikker på sin plads, idet han ikke præsterer på samme niveau på hans klubhold. Derfor er der tvivl om hvorvidt den Dallas-draftede Campbell skal stå eller den Ducks-draftede Gibson. Det kan også tænkes at de skiftes om posten. Stærkt ser det i hvert fald ud på den post.

backpladserne er der også højt niveau. Der er mange fine navne iblandt. De mest prominente er Adam Clendering som er drafted af Blackhawks, og Jon Merrill, som er drafted af Devils. Merrill bliver en vigtig mand i det amerikanske powerplay, pga. hans skud og pasningsspil.

Offensiven har meget stor bredde, af spillere som gør det godt i forskellige juniorligaer. De mest prominente navne er Emerson Etem (Ducks draft), som har lavet 61 point i 34 kampe, Nick Bjugstad (som dog er småskadet), Connor Brickley, J.T. Miller og Charlie Coyle. Det er lynhurtige offensive spillere, med god speed i skøjterne og som især i omstillingsspillet, kan give modstanderne grå hår i hovedet. Det var netop de hurtige forwards, som var USA's våben mod Canada, da man for 2 år siden, vandt guld i Canada. Endvidere er Kyle Rau en fremragende pasningsspiller, som er dygtig til at forudse spillet.

Alt i alt: Et virkelig stærkt hold. Jeg synes dog at amerikanerne mangler den sidste bredde for at kunne matche Canadas hold. De bør klare sig til en semifinale, og så bliver det nok marginaler eller målmand som afgør om det bliver til finale eller ej.


 

DANMARK

Danmark er for anden gang med i det fineste juniorselskab, men vi må nok også erkende at vi får det ualmindeligt svært. Det danske juniormateriale har vel aldrig været bedre. Stort set hele holdet får fast spilletid i AL-bank ligaen, men vi må også erkende at niveauet og tempoet ikke er på højde med de store juniorligaer, som vores konkurrenter spiller i.

Mike Larsen vil sandsynligvis kunne lave en gennemgang af det danske hold, meget bedre end mig. Men nu skal jeg alligevel gøre et forsøg.

Målmandsmæssigt ser det ud til at være Christian Larsen fra Malmø Redhawks, der bliver den foretrukne. Han gør det fint i den svenske juniorliga, hvor han holder 90,8%. Det har dog været Sebastian Feuk fra Herlev Eagles, som har stået for landsholdet i år hidtil og det var også ham, som holdt 85%, da Danmark rykkede op sidste år.

Kæderne vil sandsynligvis se således ud:

1: Mark Müller, Emil Kristensen – Anders Schultz, Nicklas Jensen, Nicolai Meyer

2: Martin Rahbek, Jannik Christensen – Oliver Bjorkstrand, Patrick Bjorkstrand, Thomas Spelling

3: Patrick Madsen, Anders Thode – Joachim Linnet, Rasmus Bjerrum, Mathias Bau

4: Tobias Hansen – Jonas Sass, Thomas Søndergaard, Mads Eller, Nicki Kisum.

Det er uden tvivl i offensiven at Danmark har sine styrker – via spillere som Nicklas Jensen, Björkstrand brødrene, Nicolai Meyer og Thomas Spelling. Danmark som har som mål at overleve divisionen, skal derudover sætte sin lid til storspil i målet og benhårdt arbejde.

Men det bliver nok særdeles svært. I en træningskamp forleden tabte vi hele 8-0 til Sverige, og når man kigger på vores pulje, så er det svært at se os tage så meget som 1 point, hvilket gør, at vi i nedrykningsspillet, vil skulle hente nok point til at blive.

Alt i alt: Selvom de danske spillere kender hinanden godt og alle har AL-bank erfaring, så har jeg svært ved at se det ske. Vi krydser alt hvad vi har for Todd Björkstrands udvalgte og håber på små ismirakler henover julen og nytåret.